Sæt ofret i centrum..

"Sæt ofret i Centrum", er et fotoprojekt, der blev idé-genereret af undertegnede Jiri Thomas og søsat i samarbejde med Ricky Sam Winther.

Man siger at vi mennesker er mest aktive i den kreative hjernehalvdel, i minutterne lige inden vi falder i søvn…Netop derfor har jeg altid en lille lommebog liggende på natbordet ved siden af sengen...så er den altid klar når de vilde idéer dukker op…og det gør de :-)

I sommeren 2011, dukkede der netop sådan en lille idé op; Kunne man finde et antal personer der havde været udsat for vold og som ville gå med til at lade sig sminke, som de så ud lige efter overfaldet, for derefter at lade sig fotografere og ikke mindst udstille? Jeg kontaktede min kollega med idéen og han greb den med det samme.

Vi ønskede, med dette projekt, ikke at lave stor fotokunst der skulle analyseres for teknikken bag. Vi ønskede at provokere. Vi ønskede at skabe opmærksomhed, skabe væmmelse, skabe debat og ikke mindst, skabe bevidsthed omkring de mange ofre for vold der er, selv i vores lille Danmark. 

En idé bliver til virkelighed

Rent praktisk var der nogle ting vi ikke selv kunne stå for, bla. at genskabe ofrenes udseende fra deres møde med voldsudøveren. Et møde blev sat i stand med den super dygtige makeup artist, Louise Navntoft Hørup, “By Navntoft” i Vejle. Vi mødtes med hende på en café i Aalborg og fremlagde det hele for hende. Hun var straks fyr og flamme og sagde ja med det samme…uden helt at vide hvad hun havde sagt ja til. Udfordringer fik hun ihvertfald nok af :-)

Vi tog derefter kontakt til foreningen Hjælp voldsofre, der også var med på idéen og ville spørge om der var interesse for at deltage, blandt deres medlemmer. Henover de næste 18 måneder, blev vi så præsenteret for 12 fantastiske personer, der alle har haft volden helt tæt inde på livet. 12 personer der meget overraskende, udviste utroligt meget livsglæde og velvilje overfor projektet. Efterfølgende har fotografierne været udstillet på "Vi Rocker" koncerterne, Hotel Crown Plaza, Nordkraft, "Fængslet" i Horsens, Underværket i Randers, Godsbanen i Aarhus, "Galloperiet"-Stadens museum for kunst og til Copenhagen Photo Festival.

Rekonstruktionerne af alle 12...

Bag kameraet..

Her holder den super dygtige Louise Navntoft, det glasøje der bliver brugt for at genskabe én af de voldsomme historier.

Louise Navntoft og Johnny Bredahl. Selvom historierne bag fotografierne var modbydelige, var humøret alligevel højt.

Louise igang med at genskabe de voldsomme mærker, efter et reb.

Et af ofrene, omringet af Interviewer og makeupartist.

Using Format